BRANA---Proizvodna-hala-za-preradu-voca-i-povrca

Sukladno izmjenama poslovnog plana, a u suglasnosti s Gradom Virovitica, tvrtka Brana d.o.o. u Poduzetničkoj zoni II namjerava pokrenuti i proizvodnju prehrambenih proizvoda i pića.

Na izgradnju pogona za proizvodnju sokova i sušenog voća i povrća odlučili smo se kao prirodni nastavak investicijskog ciklusa, nakon izgradnje ULO hladnjače.

Radi se o tome što pored konzumnog voća i povrća koje prodajemo i izvozimo imamo i industrijsko voće i povrće koje smo prodavali tvrtkama koje su se bavile njihovom preradom, a sada ga želimo sami prerađivati u završni proizvod. Znači, radi se o proizvodnji sokova i sušenog voća i povrća za što, prema našoj procjeni, ima mjesta na tržištu.

Dolaskom proljeća Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Grada Virovitice izdao građevinsku dozvolu za rekonstrukciju postojeće proizvodne hale virovitičke tvrtke Brana u proizvodnu halu za preradu voća i povrća u Poduzetničkoj zoni II u Virovitici. Naime na spomenutoj lokaciji tvrtka Brana planira pokrenuti proizvodnju sokova i proizvoda od sušenog voća, povrća i ljekovitog bilja te daljnju distribuciju proizvoda.

Ovaj projekt sufinaciran je sredstvima Europske unije, te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Zgrada se projektira za proizvodnju sokova od voća i povrća, u početnom stadiju razvoja poslovne djelatnosti – soka od jabuke. Ista uključuje sve prostorije i prostore u okolišu potrebne za opsluživanje u proizvodnji. Zbog proizvodnje prehrambenih artikala potrebno je, naročito unutarnje prostore, održavati čistim i urednim, te osigurati da se prostori u kojima se priprema, obrađuje ili prerađuje hrana lako održavaju, čiste i dezinficiraju.

Potrebno je osigurati opskrbljenost zdravstveno ispravnom vodom za piće, osigurati dobru ventilaciju (izmjenu zraka) i rasvjetu (prirodnu ili umjetnu), dovoljan broj umivaonika sa toplom i hladnom vodom, te odgovarajuće zbrinjavati otpatke od sirovine i drugo smeće.

Svi dijelovi opreme marke Voran koji su u kontaktu s voćem ili sokom izrađeni su od nehrđajućeg (inox) čelika.

Uređaji od kojih se linija sastoji marke Voran izrađeni su u skladu s tehničkim normama i pravilima struke, te zadovoljavaju sve zahtjeve za rad na siguran način.

Materijali korišteni za gradnju, kao i tehnička rješenja primijenjena pri konstruiranju uređaja omogućuju zadovoljavanje kriterija HACCP sustava analize mogućih opasnosti pri proizvodnji hrane.

Tehnološki opis proizvodnje soka od voća i povrća


Linija za proizvodnju soka marke Voran sastoji se od sljedećih faza:

  1. Prihvat i istovar svježih plodova voća ili povrća
  2. Sortiranje i probiranje voća ili povrća
  3. Pranje voća ili povrća
  4. Usitnjavanje i mljevenje voća ili povrća
  5. Prešanje (tlačna preša)
  6. Filtracija i bistrenje soka
  7. Pasterizacija soka od jabuke
  8. Punjenje soka i hlađenje
  9. Skladištenje soka
BRANA - Proces proizvodnje soka
EU-SUFINANCIRANO-BRANA.HR